FL - HIDROMECHANIKA csigaszivattyúk önfelszívószivattyúk

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Műszaki adatok > Vákuum szivattyúk
FL TÍPUSÚ VÍZGYŰRŰS VÁKUUMSZIVATTYÚ
 
A rotációs vízgyűrűs vákuumszivattyúknál a segédfolyadék biztosítja a tömítettséget, az energiaátadást a gáznak, valamint az veszi fel a súrlódási és kompressziós hőt, majd a nyomócsonkon a szállított gázzal együtt távozik. A működési elvből következően a szivattyú a beszívott gázzal együtt bizonyos mennyiségű (kb. 1%) folyadékot is képes szállítani paramétereinek jelentős megváltozása nélkül. E térfogatszázalék felett már jelentős szállításcsökkenés és teljesítményfelvétel többlet jelentkezik. A vákuum nagyságától függően egy- és két lépcsős kivitelben, igény szerint korrózióálló acélból is készül.


A folyadékgyűrűs vákuumszivattyúk nyitott lapátozással rendelkeznek, ahol a szivattyúház a tengelyre excentrikusan helyezkedik el. A segédfolyadék szerepe, az excentrikus ház és a nyitott lapátozás folyamatos (forgás közbeni) tömítése. A segédfolyadék-gyűrű belső felülete és a lapátok között kialakuló körcikk a forgás közben (mivel a körcikk rádiusza folyamatosan változik) a lapát szélességének függvényében térfogatát pulzálóan változtatja. Ettől a térfogatváltozástól működik a vákuumszivattyú. A szivattyú legnagyobb vákuumát a szivattyúház mérete, a segédfolyadék sűrűsége és annak kerületi sebessége határozza meg.
 
A segédfolyadék egy része működés közben a szállított közeggel távozik a szivattyúból, ezért azt folyamatosan pótolni kell. A túl kevés segédfolyadék alacsony végvákuumot (belső tömítetlenséget) okoz. A túl sok segédfolyadék feleslegesen vesz el működő térfogatot a lapátozásnál csökkentve ezzel a szállított mennyiséget. A sok segédfolyadék feleslegesen terheli túl a szerkezetet, akár el is görbítheti az előrehajló lapátozást, ami ekkor rögtön berágódásra, esetleg lapáttörésre is vezethet. Lehetőség szerint a belépő segédfolyadék hőmérsékletét minél alacsonyabbra válasszuk, mivel a súrlódás által keletkezett hőt, valamint a kompressziós hőt is a segédfolyadék viszi el, minél kevesebb segédfolyadék párologjon el.
 
A segédfolyadék mennyiségét a gömbcsap segítségével állíthatjuk be. Amennyiben hálózati vagy hálózati nyomású vizet alkalmazunk, a géphez adott fojtásra is szükség van, amivel könnyebben beállíthatjuk a szükséges folyadék mennyiséget. Az első beüzemelésnél érdemes a meghajtó motor felvett áramerősségét is figyelni, (hogy az a motor névleges árama alatt maradjon) nehogy túltöltsük a szivattyút, ezáltal túlterheljük a motort. Szakaszos üzem esetén ajánlott a segédfolyadék körébe elektromos működtetésű mágnes szelepet alkalmazni, amit a szivattyú működtető áramával vezéreljünk. Ekkor elkerülhető a szivattyú állás közbeni feltöltődése. Segédfolyadékkal feltöltődött szivattyú indításánál, a lapátkerekek lapátjai hátragörbülhetnek, ekkor a lapát élei nagyobb átmérőre kerülnek, a szivattyúházhoz hozzáérhetnek, berágódhatnak, eltörhetnek.
A vákuumszivattyú nem folyadékszivattyú!
 
Első indítás előtt feltétlenül segédfolyadékot kell a szivattyúba juttatni, hogy az ne járhasson szárazon !
 
A szivattyút szárazon járatni nem szabad!
 
Gyártott típusok/segédfolyadék mennyiség
 
FL-200 egylépcsős (40 mm-es fokozat) / 3,5-4    liter/perc
FL-201 egylépcsős (80 mm-es fokozat) /  6,0       liter/perc
FL-202 kétlépcsős (40+80 mm-es fokozat) / 12        liter/perc
FL-211 egylépcsős (120 mm-es fokozat) /  8,0       liter/perc
FL-212 kétlépcsős (80+120mm-es fokozat) / 13        liter/perc
 
Valamennyi típust gyártjuk:   öntöttvas vagy korrózióálló szivattyúházzal,
bronz vagy korrózióálló lapáttal
zsinóros tömszelencével, vagy csúszógyűrűs tengelytömítéssel.
Jellegörbe
 
HIDROMECHANIKA Szövetkezet 1222 Bp. Nagytétényi út 96/a +3614246040 hidro@hidro.hu
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz